Specijalna ponuda

+381 60 88 98 340

Uskrs u Srbiji

Uskrs u Beogradu

Uskrs je hrišćanski praznik kojim se slavi vaskrsenje Isusa Hrista. Prema Bibliji, Isus je razapet u petak i uskrsnuo trećeg dana, tako da Uskrs uvek pada u nedelju.

Glavna karakteristika Uskrsa je farbanje jaja. Ova tradicija je veoma stara i smatra se da potiče iz vremena pre Hristove mučeničke smrti. Jaja su simbol rođenja i pobede nad smrću. Kada se ljuska jajeta razbije, iz jajeta nastaje novi život. Otuda ova simbolika.

Na dan Uskrsa, hrišćani se pozdravljaju sa „Hristos Vaskrse“ i odgovaraju sa „Vaistinu Vaskrse“.

Uskrs u Srbiji

Farbanje jaja počinje legendom da će Hristos oživeti kada pečena kokoška poleti i snese crveno jaje. U sledećem trenutku se i to dogodilo, i Hristos se uzneo na nebo. Ovo je samo jedna od mnogih legendi, ali zaključak svake je identičan – jaja se farbaju u znak sećanja na nevino prolivenu krv i vaskrsenje Hristovo.

Običaj nalaže da se prvo jaje farba tačno u crveno i da to jaje ostane u kući, kao njegov čuvar. Ovaj praznik posebno vole deca i mnogi običaji se praktikuju kod najmlađih.

Na dan Vaskrsa izjutra se čuju zvona sa svih pravoslavnih crkava koja označavaju hrišćansku radost. U nekim krajevima slatkiši i jaja se skrivaju za decu oko kuće ili dvorišta, a negde domaćica u zoru sprema vodu za pranje. U vodu se stavlja dren, bosiljak i crveno jaje. Ovo ima simboliku sreće i zdravlja.

Ako gost dođe u kuću na Uskrs, daju mu se jaja.

Za najmlađe, omiljeni deo Uskrsa je porodični ručak i mućenje jaja. Pobednik je onaj čije jaje ostane celo. Kao što smo spomenuli, jaje je simbol života, a crvena boja je simbol radosti. Zato se deci za Uskrs poklanja crveno jaje – da im je život pun radosti.

Nekada su običaji nalagali da se Uskrs provede kod kuće, ali danas ljudi praktikuju da Uskrs provedu u drugom gradu. Preporučujemo vam da pogledate široku ponudu i proslaviteUskrs u Beogradu. Upoznajte srpske običaje i doživite drugu kulturu na jedan dan. Vaskrs u Beogradu ima posebnu draž ako prošetate do hrama Svetog Save i uživate u izložbama posvećenim ovom prazniku.

Uskrs je simbol nade, obnove i novog života. Uči nas da život nikada ne prestaje i da ljubav nikada ne umire.



Ostale vesti

Zašto je hotel pravi izbor za poslovni sastanak
Gde odsesti za Beogradski maraton?
Hotel Konstantin, savršen izbor u srcu Beograda
NOVOSTI